Гасіння пожеж в холодильних установках

Тушение пожаров в холодильных установках

Процес гасіння пожеж в холодильних установках має цілий ряд особливостей, які обумовлюються ускладнюючими факторами як то обмежена кількість дверей і невелика площа. З цієї причини в палаючих холодильних камерах швидко починається задимлення, піднімається температура і накопичуються продукти неповного згоряння через недостатню кількість кисню і утворення СО. Крім цього в приміщеннях холодильників немає природного освітлення, часто пошкоджуються випарні батареї і трубопроводи, що теж істотно ускладнює роботу пожежників: розвідку, орієнтування, ліквідацію загорянь.

Про вимоги пожежної безпеки до приміщень читатйе в огляді

Гасіння пожеж в холодильниках: організація процесу

Після прибуття на об’єкт, де сталася пожежа бригада пожежників повинна насамперед організувати групу розвідки. До її складу зазвичай включають членів аварійних бригад, які задіяні в обслуговуванні холодильних установок. При цьому співробітники повинні бути в засобах захисту дихання, тобто в ізолюючих протигазах.

Група розвідки повинна встановити наступне

  • локалізація пожежі і межі вогнищ загоряння;
  • ступінь задимлення поблизу зони пожежі;
  • можливість ліквідації задимлення;
  • ступінь загазованості аміаком;
  • наявність підступів до вогнища спалаху;
  • наявність протипожежних поясів, їх розташування;
  • необхідність розтину перекриттів і стін з метою введення стволу;
  • встановити можливість знизити температуру і ліквідувати задимлення в палаючих камерах;
  • оцінка небезпеки пошкодження збережених в холодильниках продуктів, можливість і необхідність їх евакуації;
  • добути відомості про будівельні конструкції (план будівлі і т.д);
  • визначити межі можливого поширення пожежі (визначається за допомогою контрольних розтинів штукатурки).

Порядок ліквідації пожежі

Крім організації розвідгрупи по прибуттю на пожежу повинен бути організований штаб пожежогасіння. Крім членів РТП в його склад в обов’язковому порядку включаються представники адміністрації холодильних установок. Далі штабом і РТП вживаються заходи щодо спуску охолоджуючого агента з палаючих холодильних камер і припинення їх роботи. Зазвичай холодоагент повинні зливати в дренажний ресивер. Якщо це зробити неможливо, то система охолодження спорожняється іншим способом, обумовленому в плані ліквідації пожежі. Наступний крок – зниження температури і ліквідація задимлення за допомогою розтину перекриттів, стін, перегородок.

Про первинні засоби пожежогасіння читатйе в огляді

Для гасіння пожеж в холодильниках найчастіше використовується вода. Струмені при цьому повинні бути компактні і максимально розпорошені. Подаватися вода повинна зі стволів типу РС-50. Якщо немає загрози зіпсувати продукти, то можна використовувати воду зі змочувачем або середньої кратності піну. При цьому у кожного розтину повинні знаходитися 1-2 стволи. Для розкриття стін і перекриттів можна використовувати як підручні, так і спецзасоби: механізований інструмент, автомобілі техслужби, пересувні компресійні установки.

Одна з характерних особливостей бойової роботи пожежних в холодильниках – гасіння прихованих вогнищ загоряння під штукатуркою. Робота з розкриття штукатурки практично завжди виконується вручну.

Дії пожежних при НП

Серйозною НП при пожежах в холодильниках може бути порушення їх цілісності, при яких існує можливість отруєння пожежних парами аміаку або обмороження. З цієї причини потрібно уважно стежити за хмарою аміаку і активно і безперервно зрошувати його максимально розпорошеними струменями води.

Детально про класи пожеж читатйе в нашому огляді

При отруєнні парами аміаку постраждалих важливо оперативно винести на свіже повітря, по можливості зробити штучне дихання і викликати медиків. При попаданні рідкого аміаку на відкриті ділянки шкіри, місце обмороження потрібно інтенсивно розтерти тампоном, змоченим в спирті (до моменту появи чутливості) і накласти пов’язку. Якщо на пошкоджених ділянках з’явилися пухирі, то потерпілий направляється до лікаря для подальшого надання допомоги.